donderdag 5 juli 2007

Vragen formuleren

Een jongeman heeft onlangs z'n intrede gedaan in het klooster en deze 'novice' doet er alles aan zich de regels zo snel mogelijk eigen te maken. Hij schroomt niet te vragen als hij iets niet weet. Zo vervoegt hij zich bij de Abt en vraagt of het is toegestaan om tijdens de gebeden (4 maal per dag een uur lang) een sigaretje op te steken. De abt legt geduldig uit dat het juist de bedoeling is om je tijdens die gebeden hélemaal te richten op datgene waar je daarvoor zit dus roken tijdens het gebed... nee.

Nog geen dag later zit de novice in de kapel te bidden naast een wat oudere monnik die met een sigaar tussen de kiezen genoeglijk zit te dampen... Direct na het gebed stapt de novice dan ook op hem af en zegt:"Ik vroeg gisteren nog aan vader Abt of er gerookt mocht worden tijdens het gebed en dat was een dikke nee.., gelden er verschillende regels?". Als de monnik even nagedacht heeft vraagt hij:"klopt het dat jij vroeg of er gerookt mocht worden tijdens het gebed?" waarop de novice bevestigend knikt . "...Oh, want toen ik vroeg of ik tijdens het roken wel mocht bidden, was dat prima."

Is dat eerlijk?

De manier waarop een vraag gesteld wordt bepaald voor 50% wat het antwoord zal zijn.
Voor de verkoper: Je krijgt gerust geen opdrachten als je aanbieding niet voldoet echter, de wetenschap dat de opbouw van je vraag bij een ander iets heel belangrijks teweeg brengt, nog vóórdat hij z'n antwoord geformuleerd heeft, helpt je om je 'likeability' (Gitomer.com) een flinke impuls te geven.

Wanneer je je voorbereid op een gesprek met prospect of klant en je hebt vastgesteld welke dingen je moet weten, formuleer dan ook je vragen alvast, met betrekking op die specifieke persoon! De manier om iemand een vraag te laten ervaren zoals jij dat wilt is iets wat je niet zomaar ter plekke voor elkaar krijgt.

Anderzijds is de tijd die je zult nemen voor het formuleren van de vraag een prima aanleiding voor een korte stilte (oftewel een passende stilte is een mooi gevolg van het feit dat je de moeite neemt na te denken over wat een ander zegt).

Pas wel op dat je niet langzaam gaat praten om het zo mooi mogelijk te zeggen, als het ware hardop denkend en dan, jezelf aanhorend, woord voor woord kiezend... Formuleer bedachtzaam en spreek!

Nu kun je zeggen: maar die monnik nam de abt gewoon in de maling! De abt dacht dat 'ie wat anders bedoelde! Ja, en nee. Als je bid onder het roken mag je misschien ook roken onder het bidden... doet er niet toe want die vraag werd niet gesteld.

Waarom gaan veel mensen 180 graden om na het spreken van hypotheek-adviseur nr. 2?

De eerste (Sjaak Zekerheid) vroeg: en als u met pensioen gaat en het inkomen gaat omlaag, zou het dan niet fijn zijn als de hele hypotheeklast dan ook vervalt? Dan blijft u netto gelijk! En húp, dikke spaarpolis erbij (€++)

De ander (Guus de Goedkoopste) vroeg: En wat merkt u de komende 30 jaar iedere maand in uw portomonnee, de maandlast of die restschuld over 30 jaar. Kiest u liever voor het aflossen van geld dat vanzelf al minder waard wordt? Of wilt u de komende dertig jaar gewoon iedere maand meer ruimte hebben, met die twee kinderen nog in huis? En húp, Spaarpolis eruit (adviseur ook), en toch maar een beleggers-depot.

Een voorbeeld uit de koker van m'n eigen zoon:"Oma, zal ik koffie voor u zetten?" en dan:"zullen we er gezellig samen een koekje bij eten?" Daar had 'ie even over nagedacht en hij sprak het stevig uit.

Hoezo genetisch belast

Geen opmerkingen: